Annonce
112

Alt brændte og børnene græd: Josephina vidste straks hvad hun skulle gøre

Brand i Ejderstedgade 29. september. Foto: Byrd/Marcus Mørk
Ud af vinduet så Josephina den voldsomme brand i Ejderstedgade onsdag aften. Instinktivt smed hun alt og løb ud for at hjælpe.

Det er voldsomt skræmmende for os voksne at se det hele gå op i flammer. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det er for et barn. Men balloner hjælper. Altid.

Ballonkunstner Josephina Kalshoven

Det er onsdag aften og klokken er omkring 22. Josephina Kalshoven fra Nederlandene sidder derhjemme med sin forlovede. De hører en mærkelig lyd, næsten som en brandalarm, men så alligevel ikke. Hendes forlovede går hen og ser ud af vinduet. Der er intet at se. Josephina går til vinduet på den anden side af lejligheden. Der ser hun flammerne og røgen.

Josephina tøvede ikke et øjeblik, da hun så grædende børn udenfor den brændende bygning. Ballondyr hjælper altid. Privatfoto

- Jeg smider alt jeg har i hænderne og løber ud af lejligheden. Min forlovede er sådan 'hvad sker der?', men jeg tænker bare, at jeg må afsted og hjælpe, siger hun.

Det brænder

Dogan Deveci er af venner kendt som 'Skraldekongen'. Han har boet i Ejderstedgade i 32 år er kommet hjem efter en lang arbejdsdag og glæder sig til at sætte sig ned og endelig slappe lidt af.

Brand i Ejderstedgade 29. september. Foto: Byrd/Marcus Mørk

- Så hører jeg sådan en bippende lyd. Jeg har de to store børn på 13 og 17 år, så jeg tænker, at de måske spiller computer. Men så kommer min kone og min ældste søn løbende og siger, at det brænder. Der kommer røg ind ad døren, fortæller Dogan Deveci.

Josephina Kalshoven løber alt hvad hun kan hele vejen over til branden på Ejderstedgade, hvor brandbiler er ankommet og branden har fået godt fat.

Annonce

Den 7-årige sover

Dogan Devecis yngste søn på 7 år sover. Dogans kone og deres ældste søn åbner døren ud til opgangen, men der er sort af røg.

- De kan slet ikke se noget. Vi lukker døren og vækker vores mindste søn på 7 år. Så tager vi børnene med på bagtrappen. Der sprænger en rude. Der er fyldt med røg, og jeg kan dårligt nok trække vejret.

Der var flere børn, der blev trøstet af Josephina med ballondyr. Her en hjertevarm tak fra en forælder. Privatfoto

Da Josephina Kalshoven er nået frem ser hun en lille dreng, der står med tårer i øjnene.

-Ilden er så vanvittigt skræmmende. Det begyndte i stueetagen og jeg ser, hvordan vinduerne eksploderer og pludselig er det hele i brand. Det er så skræmmende. Der står et barn ved siden af mig, som bare græder. Jeg kan ikke tale til ham, fordi han er så ked af det, siger Josephina.

Annonce

Universelt sprog

Til gengæld kan hun et sprog, der meget mere universelt, og som alle - særligt børn - forstår.

- Jeg laver ham en ballon. Det er det, jeg er god til. Jeg henter min ballonpose, og spørger ham til hans yndlingsfarve. Så laver jeg ham nogle ballondyr. Og det hjælper.

Josephina Kalshoven har virksomheden 'Hej Balloons' og balloner er derfor en naturlig del af hendes liv - og også grunden til, at hun altid har masser af balloner til ballondyr liggende derhjemme.

Brand i Ejderstedgade 29. september. Foto: Byrd/Marcus Mørk
Annonce

Tårerne forsvandt

Dogan Deveci har løbet frem og tilbage for at sikre sig, at alle hans naboer er kommet ud og har det godt. Da han efter, hvad han selv anslår er 30-60 minutter er tilbage er hans søns tårer væk.

- Vi vækker ham jo og siger, vi skal hurtigt ud. Han er jo en 7-årig dreng, så han græder og er ked af det. Men da jeg kommer tilbage, kan jeg se min søn han står der og smiler og er glad. Han har fået en ballon, siger Dogan.

Brand i Ejderstedgade 29. september. Foto: Byrd/Marcus Mørk

Hele opgangen blev evakueret og Dogan og familien forventer at være genhuset i op til et halvt år. Der kom ifølge Københavns Politi ikke nogen til skade i forbindelse med branden, der ifølge Hovedstadens Beredskab var slået ned klokken 22.16.

For ballonhelten Josephina var det nærmest en instinktiv reaktion, der endte med at gøre en stor forskel for de små.

- Det er voldsomt skræmmende for os voksne at se det hele gå op i flammer. Jeg kan slet ikke forestille mig, hvordan det er for et barn. Men balloner hjælper. Altid.

Annonce
PREMIERE

Tivoli Varietéen i Glassalen vender tilbage: Ingen forestillinger bliver ens

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Halloween

Sara skræmmer Vesterbros børn til halloween: Det er her magien starter

Trafik

SF vil lukke 100 gader for gennemkørende trafik

Halloween

Det kan du lave til halloween på Vesterbro: Gåder i Saxogade, vampyrfilm og hjemsøgte forlystelser

Kultur

Nu er der kun 24 tilbage: Få unikt indblik i Vesterbros sidste brune værtshuse

LIV inviterer

3-2-1 ... Nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Støj

Eva-Sabrina er træt af larmende fejemaskiner tidligt om morgenen: - Det slider på mig

Byliv

Efter lang tids renovering: Snart kan du igen bade i lokalt bassin

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Parkeringspladser

Sharif bruger 30-50 minutter på at finde en parkeringsplads: Der bør kun gives én p-licens per husstand

Debat

Vesterbro mangler et nyt lyst og indbydende bibliotek og kulturhus

Hærværk

Flere biler udsat for hærværk tæt på Halmtorvet

Debat

Enhedslisten er klar til at skabe flere åndehuller til Vesterbro

Annonce