Annonce
BYLIV

De skyder med harpuner og sprøjter gift: Derfor er der mange lyserøde gopler i havnen lige nu

På den store brandmand til venstre i billedet kan man se nogle af de lange fangarme, som bruges til at fange mad. Foto: Mynthe Villadsen
En stor mængde lyserøde gopler er landet i vandet omkring havnebadet ved Fisketorvet. Hvis du overvejer en dukkert, skal du passe på deres lange fangarme, som kan blive op til 10 meter.

Hvis du for nyligt har spankuleret forbi havnefronten, har du nok lagt mærke til, at der i øjeblikket svømmer en masse lyserøde, geleagtige klatter rundt i vandet. Og er du en af dem, der stadig tager en dukkert på trods af den faldende temperatur, så skal du lige være ekstra opmærksom på de lyserøde gopler.

- Det er brandmænd. Man skal ikke røre ved dem, de brænder, det gør ondt, men man dør ikke af det. Men det gør rigtig avs, at svømme ind i dem, fortæller Lars Skou Olsen, der er kurator på Den Blå Planet.

Mange af os tror fejlagtigt, at en brandmand er gennemsigtig med en rød stjerne i midten. Det er de ikke. Det er en almindelig hun-vandmand med æg, der ser sådan ud. Derimod er brandmænd helt lyserøde og har nogle brandceller, der er en slags små harpuner, som de skyder ud med en snor og lammer byttet. Derefter trækkes byttet op til munddelene og fortæres.

Annonce

Når det gør ondt på os mennesker at blive ramt af en brandmand, skyldes det, at de små harpuner er så skarpe, at de kan trænge gennem vores hud og pumper gift ind. De almindelige danske vandmænd har også små harpuner, men vores hud er for tyk til, at vi bliver brændt af dem.

Strøm og vind bringer dem ind

Brandmænd er gopler lige som vandmænd, og de samler sig der, hvor havstrømmene bærer dem hen. Som regel er det sådan, at når der er fralandsvind, så kommer der gopler ind i havnene, fordi overfladevandet bliver skubbet udad, mens bundvandet bliver trukket indad.

- Der er meget strøm gennem havnen udefra Langelinie og ind gennem havnen. Når vinden og strømmen er sådan, kommer der en vandstandsstigning, der skaber meget strøm gennem havnen, og så bliver goplerne trukket med ind. Og når strømmen vender, ryger de ud igen, siger Lars Skou Olsen.

Strømmen har bragt en stor mængde brandmænd til området omkring havnebadet ved Fisketorvet. Foto: Mynthe Villadsen

Brandmænd har nogle lange fangtråde hængende efter sig, som kan blive op til 10 meter og fungerer et fiskenet. De lever af plankton og små fisk, og hvis der kommer for mange af dem, kan det godt være skidt for livet i havet.

- De æder de små dyr, vandlopper og sådan noget. Og vandlopperne er fiskeungernes mad, så hvis der først på sæsonen er rigtig mange brandmænd, så er det skidt. Derudover æder de fiskeungerne, når de bliver lidt større, fortæller Lars Skou Olsen.

Annonce

Er de kommet for at blive?

De brandmænd, du i øjeblikket kan se ved havnefronten er meget store, fordi det er sidst på sæsonen.

- De har ædt sig tykke og fede i plankton, små vandlopper, og hvad der ellers er i vandet hele sommeren, siger Lars Skou Olsen.

Når vinteren og kulden kommer, dør brandmændene. Men allerede nu ligger næste generation af brandmænd på havets bund. Her ligger de henover vinteren og spiser plankton og bliver til flere og flere. Og så kommer den nye generation op til havets overflade til foråret.

Men fordi brandmænd har gjort sit indtog i vandet i København, er det ikke ensbetydende med, at de også vil være det næste år. Brandmændene vil altid være der, hvor havstrømmen fører dem hen.

Hvis du bliver ramt af en brandmand

Brandmænd efterlader små kapsler med gift på huden, som du kan skylde af med eddike eller saltvand. Du må ikke bruge ferskvand, da det kan få kapslerne til at briste. Alternativt kan kapslerne skrabes af.


Annonce
PREMIERE

Tivoli Varietéen i Glassalen vender tilbage: Ingen forestillinger bliver ens

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Halloween

Sara skræmmer Vesterbros børn til halloween: Det er her magien starter

Trafik

SF vil lukke 100 gader for gennemkørende trafik

Halloween

Det kan du lave til halloween på Vesterbro: Gåder i Saxogade, vampyrfilm og hjemsøgte forlystelser

Kultur

Nu er der kun 24 tilbage: Få unikt indblik i Vesterbros sidste brune værtshuse

LIV inviterer

3-2-1 ... Nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Støj

Eva-Sabrina er træt af larmende fejemaskiner tidligt om morgenen: - Det slider på mig

Byliv

Efter lang tids renovering: Snart kan du igen bade i lokalt bassin

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Parkeringspladser

Sharif bruger 30-50 minutter på at finde en parkeringsplads: Der bør kun gives én p-licens per husstand

Debat

Vesterbro mangler et nyt lyst og indbydende bibliotek og kulturhus

Hærværk

Flere biler udsat for hærværk tæt på Halmtorvet

Debat

Enhedslisten er klar til at skabe flere åndehuller til Vesterbro

Annonce