Missionen er stadig den samme: At gøre op med den overproduktion af tøj, der belaster kloden, men på samme tid have mulighed for at skifte ud i garderoben.
Men adressen er ny. Tilmed er det en adresse, der forpligter. For hjørnet af Saxogade og Estlandsgade hører nemlig under Settlementet. Her lå Normas frem til udgangen af sidste år, hvor det hårde corona-år og måske også byggeplads-påvirkninger desværre sluttede et årelangt eventyr i lokalerne.
At lokalerne hører under Settlementet betyder, at Det Kollektive Klædeskab på Vesterbro bliver en del af den social-økonomiske række af butikker, der pryder Saxogade. Her er der nemlig ikke plads til kold profitmaksimering, men kun varm omsorg for bydelen og udsatte voksne. Settlementet tager blandt andet ansvar ved at lade Saxogades butikker skabe et arbejdsfælleskab med god plads til dem, der er gledet eller er blevet skubbet ud af det almindelige arbejdsmarked. Men det er både krav om social ansvarlighed og miljømæssig bæredygtighed, der er kravene til Saxogades butikker.
Lene Broe Olesen er glad for muligheden for at flytte ind i Saxogade og kan allerede se det på mængden af faste kunder.
- Jeg kunne mærke, at vi skulle ud af baggården, hvor man skulle ringe på for at komme ind i butikken. Ved en tilfældighed fandt vi det her lokale i Saxogade, som så viser sig at være en del af Settlementet, fortæller Lene Broe Olesen.
Hele det bæredygtige aspekt, og det idealistiske i det, tror jeg, gør os til et godt match
Hun er hurtigt faldet på plads og nyder den med hendes ord 'mega hyggelige gade'.
- Nu lejer vi os ind hos Settlementet og bliver på den måde en del af deres setup, hvor vi skal have praktikanter, og forpligter os på forskellige måder til at være en del af fællesskabet i Saxogade. Hele det bæredygtige aspekt, og det idealistiske i det, tror jeg, gør os til et godt match, siger hun.
Det Kollektive Klædeskab flyttede ind på hjørnet af Saxogade og Estlandsgade 1. maj og er åbent for nye medlemmer. Konceptet adskiller sig fra almindelige butikker ved, at man betaler et fast beløb for at være medlem, og til gengæld kan man aflevere sit tøj for 'point', som man igen kan bruge til at købe 'nyt' brugt tøj for. På den måde arbejder de for øget genbrug og mindre (over)produktion af tøj.