Annonce
Klumme

Endelig på rejse fra Enghave Plads Metro til Bulgarien

Gruppefoto ved Sortehavet. Foto: Gueorgui Mihov.

Fuldt vaccineret på Vesterbro - heldigvis. For alt andet ville være besværligt med tests mig her og der, hvis man gerne vil se verden igen. Jeg fik for nylig en invitation til en rundrejse i Bulgarien, inviteret af det bulgarske turistministerium til et land, jeg aldrig har rejst i før.

Vi var to danskere, fem finner samt to bulgarske repræsentanter for turisme med på turen.

1500 kilometer blev der kørt på syv dage, og vi gik mindst 55 kilometer på den lille uge med start i Sofia over til Sortehavet og tilbage til Sofia igen. Undervejs så vi alt, hvad et kulturelt land med stolte traditioner har at byde på. Udover god mad, 5-stjernede hoteller, som faktisk ikke er specielt dyre - 1400 danske kroner for dobbeltværelse, inklusiv morgenbuffet. Og ædle velsmagende vine ikke mindst, men også et hårdt prøvet land hvad angår økonomi og besættelser.

Annonce

Cirka tre gange så stort som Danmark, men kun lidt større befolkningsmæssigt. Over slette, dale og bjergkæder gennem afblomstrede landskaber i august med præg og indflydelser fra omkringliggende lande gemt i ruinerne, gamle bygninger, klostre og kirker og alligevel helt sit eget særlige og kosmopolitiske landepræg, medlem af Den Europæiske Union og nok det billigste land i Europa at holde ferie i toppet med kvalitet for pengene.

Øst, vest og hjemme på Vesterbro er jo altid godt. Jeg vil sidde i ruskeefteråret og vintermånederne og nyde minderne og de 13 kilo ekstra bagage, jeg havde med hjem

Githa Schultz

Duftsansen blev også aktiveret på den gode måde. Af rosendufte, der møder næsen overalt i Bulgarien, produceres og eksporteres verdens fineste rosenolie. Det bruges især i kropsplejeprodukter og parfumer udover Bulgarien også er kendt for lavendel- og solsikkeolie produktion. Der skal 2000 rosenhoveder til et gram rosenolie. Så en liter ægte rosenolie starter fra cirka 80.000 dkk og opefter.

Kan heller ikke erindre noget så oldschool eller en hud så ren og lækker, som da badedamerne i Lyrskovgade skrubbede mig ren i træuld og sæbespåner som barn. Samme fornemmelse fik jeg, da jeg på turen dvalede i de tilrådelige 15 minutters ophold i Artemia Saltina (saltsøkrebs), der lever i Bulgariens saltvandssøer og giver vandet den røde farve og min hud et smukkere og sundere udseende.

Kombineret med indsmøring af mudder fra top til tå og slutteligt en dukkert i Sortehavet og det endelige resultat: Den fuldkomne babyhud.

Og i øvrigt øjeblikkeligt nærmest helbredte mine sår på knæene efter et uheldigt trappestyrt og knæskrab ned af slisken ude i min koloni med cyklen over mig. Saltbade, mineralske kilder, mudder og Sortehavet husker jeg da årtier tilbage som et rejsetilbud til Bulgarien for folk med hudlidelser.

Bulgarien, jeg ellers kun har oplevet som stewardesse med charterturister bound for Burgas, Sunny Beach mest for unge. Eller en gæsteoptræden og fornyet stjernestatus som bartender i Sunny Beach, hvis man har haft en karriere som reality star og den ligesom er falmet eller på standby i Danmark. Efter at have besøgt Sunny Beach, synes jeg faktisk ikke det er så slemt som sit rygte og ikke værre hvad angår overrendt end Kanarieøerne for eksempel.

Villa Yustina en vingård i byen Ustina på vej mod Sortehavet med mere end 42 hektar vinmarker - bare for at nævne et vingårdseksempel ud af Bulgariens cirka 300 vingårde. Uretfærdigvis bliver kun 10 procent af den bulgarske vinproduktion eksporteret. Der går rygter om at bulgarerne elsker deres egne vine, og at det skulle være grunden til at 90 procent drikkes i Bulgarien. Er det sandt, kan man udmærket forstå dem.

Når man smager druer på Villa Yustina som Sauvignon blanc og Sémillon i marken, klar til høst for at ende som eksempelvis hvidvinen Summer. Smager vinen ligeså solrigt, lifligt og velsmagende som den vinsmagning gården tilbyder fra flaskerne. Dråber man ikke har lyst til at spytte ud. Og med 10 procent eksport kan man ikke købe bulgarsk vin mange steder i verden, desværre!

Derfor er det godt at rejse let, så man kan tage den velsmagende bulgarske vin med hjem i sin kuffert udover de lækre hudplejeserier med ægte bulgarsk natur eller de flotte 100 procent hvide bomuldsbluser med fine sirligt håndbroderede motiver.

Øst, vest og hjemme på Vesterbro er jo altid godt. Jeg vil sidde i ruskeefteråret og vintermånederne og nyde minderne og de 13 kilo ekstra bagage, jeg havde med hjem med alt godt til sanserne, Bulgarien har at byde på. Og et land jeg gerne besøger igen.

Klummeskribent Githa Schultz. Foto: René Mølskov

Githa Schultz

Githa Schultz er født og opvokset på det Vesterbro, hun stadig er en del af. Med egne ord har hun været her lige så længe som Sonja fra Saxogade - og hun bor her endnu. Hendes klummer handler om livet set med Vesterbro-øjne, men med tanke på den verden, vi lever i. Selv siger hun, at hun holder af det lidt pinlige, det skæve og det kantede. Med et bankende Vesterbro-hjerte skriver hun om det alvorlige, men også det humoristiske og selvironiske.

Annonce
PREMIERE

Tivoli Varietéen i Glassalen vender tilbage: Ingen forestillinger bliver ens

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Halloween

Sara skræmmer Vesterbros børn til halloween: Det er her magien starter

Trafik

SF vil lukke 100 gader for gennemkørende trafik

Halloween

Det kan du lave til halloween på Vesterbro: Gåder i Saxogade, vampyrfilm og hjemsøgte forlystelser

Kultur

Nu er der kun 24 tilbage: Få unikt indblik i Vesterbros sidste brune værtshuse

LIV inviterer

3-2-1 ... Nedtællingen er for alvor begyndt til dette års kvindemesse

Støj

Eva-Sabrina er træt af larmende fejemaskiner tidligt om morgenen: - Det slider på mig

Byliv

Efter lang tids renovering: Snart kan du igen bade i lokalt bassin

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Parkeringspladser

Sharif bruger 30-50 minutter på at finde en parkeringsplads: Der bør kun gives én p-licens per husstand

Debat

Vesterbro mangler et nyt lyst og indbydende bibliotek og kulturhus

Hærværk

Flere biler udsat for hærværk tæt på Halmtorvet

Debat

Enhedslisten er klar til at skabe flere åndehuller til Vesterbro

Annonce