Annonce
Det gamle Vesterbro

Et lille sted hvor stor musik blev skabt: Her er historien om Osten, der nu skal rives ned

I 10 år havde Martin Siebenhaar, også kendt som Pato Siebenhaar, musikstudie i den lille bygning på Enghavevej 8, som fik navnet Osten, da den var trekantet og lugtede. Foto: Mynthe Villadsen
Den lille bygning på Enghavevej har gennem tiden haft besøg mange danske kunstnere, der i en stank af hash producerede musik, allerede før de blev store navne.

Den er lille. Den er trekantet. Den lugter. Og nu er den på vej væk. Altså Osten. Osten er på vej væk.

Hvis du ikke ved det, er Osten den lille graffitimalede bygning, der ligger i knækket på Enghavevej, hvor den har ligget i noget, der minder om en uendelighed. Men snart er den der ikke mere. For til sommer skal der laves bredere cykelsti på Enghavevej på stykket ved Osten, der i den forbindelse må lade livet.

Osten står ensom tilbage, efter Slagtergårdene blev revet ned og erstattet med luksusejerlejligheder i en prisklasse, arbejderklassen må nøjes med at stikke snuden mod ruden til. For nogle vesterbroere tårner den lille bygning op som en kæmpe fuckfinger til det pæne, polerede nybyggeri. Den lille bygning der ikke gav op. Hvis den altså selv kunne bestemme.

Annonce

Her blev musikken skabt

Rygtet siger, at der både har været keramikværksted, cykelhandler, blomsterbutik og pornokiosk i den trekantede bygning. Men det er ikke lige til at finde hverken information eller billeder fra dens lange liv, og derfor er det svært at fortælle hele dens historie.

Én ting er dog sikkert. I 10 år har osten været fyldt med musik, prominente gæster og en lugt af hash. Musikeren Martin Siebenhaar med kunstnernavnet Pato Siebenhaar flyttede i 2006 til Vesterbro. Han havde brug for et studie og fik øje på den her lille bygning.

- På det tidspunkt var det Le Fix, der havde den. De havde haft den i et stykke tid, men fik den aldrig rigtig brugt. Og så fik jeg i en eller anden fordrukken tilstand overtalt en af ejerne til at lade mig overtage lokalet, siger Martin Siebenhaar.

Martin Siebenhaar producerede musik gennem 10 år i Osten, der nu skal rives ned, på Enghavevej. Foto: Mynthe Villadsen

I 2007 flyttede han sit studie ind, og hurtigt blev Osten et sted, hvor det hele tiden bankede på døren, og folk hængte ud og skabte musik sammen. Der blevet blandt andet produceret mindst tre P3s uundgåelige.

Gennem 10 år har et hav af landets musikere besøgt Pato i Osten. Den første, han lavede musik med derinde, var Johan Olsen, og den sidste blev Katinka.

- Utroligt mange rappere, som senere er blevet til alt muligt, havde deres gang i studiet. TopGunn kom dernede, da han var 19, Klumben, Kidd, Raske Penge – titelnummeret på Raske Penges debutplade er lavet nede i Osten, siger Martin Siebenhaar.

En festlig aften i Osten med Pato Siebenhaar, Kidd, TopGunn, Gasque, Sukker Lyn og Anders Dixen. Foto: Privat
Annonce

En blanding af hash og skimmelsvamp

Det var i den tid, at Osten fik sit navn, fordi den var trekantet og lugtede.

- Der var 21 kvadratmeter, og man sad så tæt, og der stank bare af den her blanding af tung hash blandet med ubehageligt råd og skimmelsvamp, erindrer Martin Siebenhaar.

Der var ikke meget plads i Osten, men Martin Siebenhaar med kunstnernavnet Pato Siebenhaar, formåede alligevel både at have plads til musikstudie og store fester. Foto: Peter Holst Eriksen

Og da Osten også var sort, altså inden spraydåserne farvelagde den, fik Martin Siebenhaars pladeselskab navnet Black Cheese Records.

Osten var hverken poleret udenpå eller indeni. Når det regnede udenfor, regnede det indenfor. Der var ingen vinduer, kun døren ud til Enghavevej. Når Martin Siebenhaar manglede inspiration, åbnede han døren og fik nogle få sekunders musik fra de forbikørende biler, og det var lige præcis nok til at sætte beatet i gang.

Den lille bygning lå i skyggen af de omkringliggende etageboliger, så solens stråler nåede sjældent ned. Men der var ghettosol, som det blev kaldt, når Pato og vennerne satte sig på fortovet foran Osten og nød solen fra genskæret i vinduerne på den anden side af vejen.

Osten var sort, da Martin Siebenhaar flyttede sit studie ind, men efter besøg af et hold graffitimalere blev den dekoreret med en ost og yderst letpåklædt kvinde. Foto: Privat
Annonce

Legendarisk kulisse

Engang var Enghavevej anderledes end i dag. Osten hang sammen med Slagtergårdene, hvor der omme bagved lå et værksted, som var ejet af mekanikeren Barney.

- Han fortalte mig, at der lå en bar i hver eneste blok ned ad Enghavevej, og når han skulle hjem med toget, skulle han gå fra Osten og hele vejen ned til toget. Han var pissestiv, før han ramte toget, fordi han lige skulle have en gibbernakker hvert sted, fortæller Martin Siebenhaar, der kalder Barneys værksted legendarisk og har brugt det som kulisse i en af sine videoer.

Pato Siebenhaar, Daimi, Per Vers og Daniel Broman var samlet i Osten for at indspille en støttesang for et sanitetsprojekt i Afrika. Foto: Privat

Martin Siebenhaar kan fortælle utallige anekdoter om Osten og musikken, der blev skabt, og om de mange forskellige mennesker, der altid kom forbi.

- Der var mange sene nætter, hvor man bare sad dernede og prøvede at få et eller andet til at ske, noget der lød fedt. Så bankede det på døren, og så kom der en oplevelse væltende ind, siger Martin Siebenhaar.

Det var sådan et sted, Osten var. Nu spiller Osten på sidste vers. Der kommer ikke flere toner ud. Der kommer ikke flere og banker på. Der kommer ikke flere oplevelser væltende ind. For om lidt er Osten ikke mere.

Osten og den letpåklædte kvinde forsvandt, da et nyt lag graffiti kom på, men i dag står der stadig Black Cheese på den lille bygning. Foto: Privat


Annonce
Vesterbro For abonnenter

Her er ugens seneste regnskaber fra Vesterbro

Annonce
Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet i opråb efter massiv vanvidsbilisme: Kørte over det dobbelte af det tilladte - havde promille på over 2

byliv

Vil bygge 40 meter højt byggeri midt i København: Nu bliver borgerne hørt i sagen om ikonisk grund

Guide For abonnenter

Sådan sparer du smertefrit i hverdagen: Se cheføkonomens simple tip til den typiske københavner

Vesterbro

13-årig pige forsvandt fra Danmark og blev fundet i Belgien: Nu har politiet nyt i sagen

Statsministeren til valgmøde: - Jeg kan godt se for mig, at vi skal have mere værnepligt

BYLIV

Du har helt sikkert været her: Nu er caféen med det sjove navn sat til salg

Siger stop

'Det bliver for vildt': Flere kunstnere pillet af plakaten til Fredagsrock

Vanvid

Ung mand bliver ved med at køre som en vanvittig: Blev påkørt af politiet og fortsatte 100 meter på fortorvet

Slut med 50 km/t.

Nye fartgrænser på vej på Vesterbro: Her skal du løfte foden fra speederen

For abonnenter

Pers bedste ven døde af at blive smittet på sygehuset: Nu har den 77-årige opfundet et våben til at udrydde smitsomme og livsfarlige bakterier

Byudvikling

Få unik mulighed for at være på tværs: Nu kan du udpege bygninger og redde dem fra nedrivning

Politikontrol

Kaos i skolegården: Så tog betjentene affære

Kæmpecykelsti

Kaos-krydset ved Dybbølsbro: Her er kommunens plan

Annonce