Annonce
Vesterbro

Hvis du troede, bioposerne i København var dårlige, så tjek dem fra Thisted

I Thisted er bioposerne i papir, og det betyder, de skal tømmes ofte. Foto: Privat/Anni Kanstrup Kjeldsen
Københavns grønne poser til bioaffald, giver mange borgere grå hår, fordi madaffaldet sætter gang i posernes nedbrydning. Men måske er poserne ikke landets mindst holdbare.

Det er ikke nogen hemmelighed, at de grønne bioposer, man får i København til at sortere madaffald, ikke er de mest holdbare i verdenen. Som vi beskrev her på VesterbroLIV, er mange borgere så trætte af, at de mildest talt går i stykker så let som ingenting, og madaffaldet lander på gulvet, fordi madresterne nedbryder poserne.

Mange bruger to poser eller lægger køkkenrulle i bunden for at øge holdbarheden. Andre har helt opgivet at sortere deres affald, fordi det simpelthen bliver for besværligt og uhygiejnisk.


Annonce

Poserne skal nærmest ud så snart, der er lidt fugtige ting i. Vi døjer med maddiker, der kravler ovenpå skraldespandene om sommeren, hvor der er varmt. Det resulterer helt sikkert i, at vi smider alt ud sammen med det almindelige affald i lukkede plastikposer

Anni Kanstrup Kjeldsen


I Silkeborg havde de samme erfaringer med de uhygiejniske, bionedbrydelige poser, og derfor brugte de poser i genanvendeligt plast, som ikke var lige så miljøvenlige, men mere holdbare, for at få flest mulige til at sortere skrald.

Men da artiklen kom ud, viste det sig, at København muligvis ikke havde de mindst holdbare poser. For historien nåede en læser i Thy, og hun mente, de grønne poser sikkert var bedre end dem i papir, hun fik fra Thisted Kommune.

- Poserne skal nærmest ud så snart, der er lidt fugtige ting i. Vi døjer med maddiker, der kravler ovenpå skraldespandene om sommeren, hvor der er varmt. Det resulterer helt sikkert i, at vi smider alt ud sammen med det almindelige affald i lukkede plastikposer, fortæller Anni Kanstrup Kjeldsen.

Bioposer er ikke helt opløselige

Thisted Kommune oplyser, at brugen af papirsposer gennem årene har givet anledning til gene for nogle af kommunens borgere, da ikke alle er lige god til at få gjort deres plastbeholder ren efter tømning. Dette har enkelte steder givet anledning til maddiker.

Indtil sidste år var Billund Vand aftager af kommunens madaffald, og stillede krav om papirsposer. Da kommunen skiftede aftager blev det muligt at skifte til plastposer, og her understreges det, at det skal være plastposer og ikke majsposer eller andre selvopløselige poser.

- Årsagen til dette er (og her er Billund Vand og ny aftager enige), at de selvopløselige poser ikke er HELT selvopløselige. For det første så trævler de i processen og sætter sig rundt om de snegle, som er med til at behandle madaffaldet. Det betyder, at maskineriet ikke kan holde til det. Derudover bliver de ikke helt opløst, og derfor indeholder restproduktet stadig noget af plasten, hvorfor fugle kan gå og spise det, når restproduktet spredes ud på landbrugsjorden, skriver Thisted Kommune i et svar til VesterbroLIV.

Annonce

Plast er en succes

Thisted Kommune oplyser desuden, at den nye udbyder forlanger plastposer, da de kommer op til overfladen i processende, og at de skimmer overfladen løbende for plastposerne, så palsten bliver sorteret fra.

- Og lige nu arbejdes der på højtryk for at finde en måde at genbruge denne plast på, siger kommunen.

Da plastposer til madaffald blev en mulighed, lavede Thisted Kommune en forsøgsordning med brug af madaffaldsposer af plast ved 1000 husstande.

- Det blev så stor en succes, at vi fra starten af 2022 kører nye poser til madaffald af plast ud til alle de husstande, som er omfattet af ordningen, fortæller Thisted Kommune.

Næste gang Teknik- og Miljøforvaltningen i København skal indkøbe poser til københavnernes madaffald, kan de tage erfaringerne fra de jyske kommuner med i overvejelserne. Hvilke kriterier vægter mest - miljøvenlighed, holdbarhed, hygiejne eller hvor mange, der dropper at sortere affald på grund af poserne. Hvad ville du selv vælge ud fra?

Annonce
Black Friday

Black Friday: Politiet anbringer den mobile politistation ved Fisketorvet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jul

Julen byder på en række særlige julemarkeder på Vesterbro: Her finder du dem

Vesterbro

Byens Bedste LIV anbefaler: Det skal du opleve i weekenden

Tilbudsfest

Corona og varemangel: Sådan bliver Black Friday på Vesterbro

Corona

Nyt vaccinationscenter åbner på Hovedbanegården

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Byens bedste Liv

Kendt kæde åbner tre-etagers karaoke-bar

Black Friday

Hos lokal tøjbutik er Green Friday det nye sort: - Vi vil ikke bidrage til et overforbrug

Vesterbro

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Byliv

Lokalt supermarked klæder udsatte unge på til at tage et fritidsjob

De første børn under 12 år har fået vaccinestik mod corona

Julehjælp

Giv udsatte familier julemad på bordet: Køb Vesterbros julekalender

Tilbudsjagt

12 råd til en sikker Black Friday

Kommunalvalg

30 ud af 55: Flertal af kvinder i Borgerrepræsentationen

Annonce