Annonce
Vesterbros byliv

Kaffebar sælger særlige vinyler og serverer kaffe, du ikke kan få andre steder

Sort Kaffe & Vinyl er en ultralokal kaffebar og pladebutik med en afslappet stemning, hvor gæsterne føler sig hjemme. Foto: Mynthe Villadsen
Da alle andre stoppede med at sælge plader, åbnede Christian en blanding af kaffebar og pladebutik. I 15 år har vesterbroere nu kigget forbi til en kop kaffe, smækket benene op og læst avisen, mens de lyttede til knitrende vinylplader.

Det er som at træde ind i stuen i en klassisk vesterbrolejlighed, når du åbner døren ind til Sort Kaffe & Vinyl. Rolig jazzmusik fra en snurrende grammofon fylder rummet, der har højt til loftet. På det gamle, mørke trægulv ligger et par uens orientalske tæpper, og på trods af de store vinduer på hjørnebeliggenheden, er der en dunkel belysning.

Sort Kaffe & Vinyl byder lige netop på det, navnet antyder - plader og kaffe. Kaffe der laves på en blanding af bønner, du ikke kan få andre steder end lige her i Skydebanegade. Men det vender vi tilbage til. Lad os blive lidt ved stemningen her i kaffebaren, hvor der i det ene vindue sidder en kvinde begravet i dagens avis med fødderne oppe.

- Jeg er rigtig glad for, at der er mange beboere her i Skydebanegade, som bruger stedet som deres anden dagligstue. De kommer hver dag, nogle kommer to gange om dagen, for at læse avisen og drikke en kop kaffe, det er et lille helle i en hektisk hverdag, hvor man lige kan slappe af, siger Christian Rygaard, der er indehaver af Sort Kaffe & Vinyl.

Annonce
Du kan finde både nye, brugte og helt særlige plader, når du går rundt i stuen hos Sort Kaffe & Vinyl. Foto: Mynthe Villadsen

Vinylsalget eksploderede

Udover de ultralokale gæster bliver folk fra resten af Vesterbro og de omkringliggende hoteller også lokket til den kombinerede kaffebar og pladebutik. Men hvor kom ideen med at mikse kaffe og vinyler egentlig fra?

- Jeg havde længe gået og tænkt på at åbne enten en pladeforretning eller kaffebar, og da jeg så lokalet, tænkte jeg, hvorfor ikke bare gøre begge dele? Det var ikke set i København før, jeg tror faktisk heller ikke, det var set andre steder, siger Christian Rygaard, der åbnede butikken i 2006 i et mindre lokale 20 meter fra den nuværende beliggenhed.

Åbningen skete på et tidspunkt, hvor de store pladeforretninger som Fredgaard, Fona, GUF og TP var næsten helt holdt op med at sælge plader, og efterfølgende begyndte mange af dem at lukke.

- På det tidspunkt var der også en spirende undergrundsinteresse for vinyl. Nogle af de bands, jeg lyttede til, begyndte at insistere på at få trykt deres udgivelser i et lillebitte oplag på vinyl, vi snakker 500 stk. Der kunne jeg godt se, det var noget, der begyndte at gå op af. Og efterfølgende er vinylsalget eksploderet, fortæller Christian Rygaard.

Annonce

Du skal udfordres af musikken

I starten fokuserede han på nye plader og udgivelser og genoptryk af gamle obskure ting, som man måske ikke lige finder hver dag. Men da butikken flyttede ind i et større lokale, blev der også plads til brugte og originale plader.

- Man kan købe den nyeste plade med Billie Eilish, og vi har lige fået nogle lakplader ind fra 1920’erne, som man stadig kan spille. Jeg er rigtig glad for at have lavet det skift, så det ikke kun er nye plader, men at man har hele historien med, siger Christian Rygaard.

Christian Rygaard, indehaver af Sort Kaffe & Vinyl, er ikke meget for at stå frem på billeder, da han gerne vil være lidt privat, selv om han er en stor del af lokalmiljøet omkring Skydebanegade, hvor kaffebaren ligger. Foto: Mynthe Villadsen

Formiddagen har nået sin ende, og Christian går hen til grammofonen, tager den snurrende jazzplade af, og lægger en anden plade på. For det skal ikke være hyggemusik hele dagen, man skal også blive udfordret, som han siger.

- Når vi kommer længere op ad dagen, kan vi begynde at spille lidt mere avanceret ting som moderne garagerock eller avantgarde pop. Der kommer kunder og siger, at de kommer her, fordi de altid bliver udfordret og altid kan høre noget nyt og spændende her, som man ikke bliver udsat for i radioen eller på nogen andre kaffebarer.

Annonce

Eksperimenterende kaffe

Gæsterne kommer ikke kun for pladerne og musikken. De kommer også for kaffen, som tidligere nævnt er brygget på nogle helt særlig bønner. I alle årene er bønnerne kommet fra det samme risteri, men i år skulle der ske noget nyt.


Hvis en espresso kun er sød, så er den kedelig

Christian Rygaard


I nogle måneder har Christian eksperimenteret og prøvet forskellige kaffebønner, og har nu valgt en rist, der er en etiopisk blanding, fra det lille risteri Impact Roasters i Valby.

- Jeg har altid været glad for etiopiske bønner, men indenfor kaffebranchen er det en lidt svær bønne at arbejde med. Det er tit en bønne, man bruger i en blanding, så har man noget fra Brasillien, noget fra Mellemamerika og så en lillesmule fra Etiopien. Vi har fundet noget, der er anderledes og godt, men det er ikke noget, alle kan lide.

Christian Rygaard kalde Sort Kaffe & Vinyl for halv kaffebar og halv pladeforretning. Han synes ikke, det er en café, fordi der ikke er cafemad og den slags. Her kan man få en bolle med ost og en god kop kaffe. Foto: Mynthe Villadsen

Blandingen har en syrlighed, men også en frugtighed ligesom en en god 85 % mørk chokolade, forklarer Christian Rygaard.

- Det er noget, der deler vandene, når der er lidt syrlighed i kaffen. Jeg kan godt lide, der er noget modspil. Hvis en espresso kun er sød, så er den kedelig. Det er ligesom med alt muligt andet madlavning, det er det sure, det søde og det bitre, der skal spille sammen for at give et bredt spektre af smagsoplevelser, siger Christian Rygaard, der bliver ved med at eksperimenterer med smagen.

Udover særlige oplevelser med kaffe og plader, afholder Sort Kaffe & Vinyl ind imellem særarrangementer som eksempelvis Fransk Fredag, hvor DJ'en Sofie Jekel spiller musik fra hendes samling af originale franske 7 tommer plader fra 60’erne, en kok serverer fransk mad, og den lokale vinforretning Niche Vine sørger for fransk i glasset.

Græsk musik fra 30'erne eller new wave musik fra 80'ernes Beograd har også været på tapetet, så hvis du er til de helt smalle musikarrangementer, er det med at holde øje hos Sort Kaffe & Vinyl.

Annonce
Byliv

Store byggeprojekter på vej ved havnefronten: Den største nyhed skal findes på Fisketorvets parkeringstag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ditte fik stjålet sin hund midt på gaden: Nu er mopsen Åse hjemme igen

Byliv

Forslag om havnebade stemt ned, men håbet lever endnu

Corona For abonnenter

Syge pædagoger tvinger institutioner i knæ: Nu tages drastiske midler i brug

COVID-19

Stort vaccinationscenter lukker: Der er ikke så stor efterspørgsel på tider

Den afgående formand: DF's nekrolog bliver gjort til skamme

bøderegn

Overraskelse til cyklister ved tre af byens trafikale hovedpunkter: 150 bøder uddelt på en dag

Det gamle Vesterbro

Et lille sted hvor stor musik blev skabt: Her er historien om Osten, der nu skal rives ned

Vesterbro

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

112

Så gik den ikke længere: Politiet snuppede 26 cyklister ved farlig passage

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

112

Mand blev anholdt efter dødelig personpåkørsel på Carlsberg Station: Nu er der nyt fra politiet

Bykultur For abonnenter

Cykelsti skal være bredere: To kulturelle perler forsvinder – og kun den ene vender tilbage

Byliv

Her finder du årets bedste fastelavnsboller: Se favoritterne, som bagerne selv sætter tænderne i

Annonce