Annonce
Kultur

Lille Irmas liv som cirkusstjerne afslører kønskamp bag cirkusforhænget

Irma Altenburg begyndte sin karriere som cirkusartist allerede som 6-årig. Tilsendt pressefoto i forbindelse udgivelsen af bogen 'Bag Portieren af Joan Dansberg.

I flere år boede cirkusartisten Irma Altenburg på Vesterbro, på samme måde som forfatteren bag en ny roman som Joan Dansberg har skrevet ud fra Irma Altenburgs erindringer.

Irma Altenburg blev kendt som Lille Irma, og gik da også på scenen allerede som seksårig. Irmas brødre, Brdr. Schmid, fik berømmelse, mens Irma ifølge forfatteren blev så godt som glemt. Selv om hun var en stor stjerne.

Forfatter Joan Dansberg har skrevet Irmas historie som en historisk roman og tager læseren med bag cirkusforhænget til fattigdom, arbejdsliv og kvindekamp.

Annonce

Da Joan Dansberg fik Irma Altenburgs erindringer i 2016, var hun splittet mellem beundring og irritation over Irma. Cirkusartisten elskede rampelyset lidt for meget, men det var også en kvinde, der knoklede dygtigt og kompromisløst i en tid, hvor kvinder måtte kæmpe for deres plads.

- Jeg brød mig umiddelbart ikke om hendes selvoptagethed og trang til at blive set. Men da først jeg havde læst hendes erindringer nogle gange, kunne jeg ikke rigtig slippe hende. Hun var meget fascinerende, og jeg har stor respekt for hende og hele cirkusfolkets arbejdsomhed. De gik i manegen trods forstuvede lemmer, og når en kvinde var gravid, så var det bare på med korsettet og stramme til. Men de blev ved, og de elskede det. Jeg tror faktisk, jeg er en smule misundelig over, at Irma kunne se så positivt på livet på trods af leveforholdene og den tyranniske far, fortæller Joan Dansberg i en pressemeddelelse og uddyber:

- Det har været lidt af et puslespil at dissekere Irmas erindringer, for i modsætning til brødrene havde Irma kun haft regulær skolegang i omkring tre måneder. Irma havde ganske vist en veninde til at hjælpe sig med at renskrive erindringerne, men helt godt nok til en bogudgivelse blev det aldrig.

Irma Altenburg. Tilsendt pressefoto i forbindelse udgivelsen af bogen 'Bag Portieren' af Joan Dansberg.

Men manuskriptet var fuldt af fakta og historier, der kunne tjekkes, og som Joan Dansberg kunne give liv.

Den historiske roman ’Bag portieren’ udkom 15. juni som trykt bog, e-bog og lydbog. Lydbogen er indlæst af Julie Berthelsen.

Annonce

Mest læste

Trafik

Trafikomlægningen ved byggeriet på Halmtorvet: Man bør bruge mere af det grønne areal til cykler og gående

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Vesterbro

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Annonce