Annonce
Vesterbro

Mangel på arbejdskraft rammer Vesterbros byliv

At servere mad for gæsterne er normalt ikke en del af hotelmanager Martin Elkjærs daglige opgaver på Plaza Hotel. Foto: Mynthe Villadsen
Det er svært at skaffe nok personale til byens barer, restauranter og cafeer, og det betyder blandt andet, at flere steder på Vesterbro ikke kan hold åbent som ønsket. Og på Plaza Hotel må hotelmanageren tage tjansen som tjener.

Manglen på arbejdskraft begynder for alvor at sætte sine spor i bylivet på Vesterbro. Barer, cafeer, natklubber og restauranter har så svært ved at finde personale, at flere begynder at begrænse deres åbningstid ved eksempelvis at holde lukket en eller flere dage om ugen.

Nogle må endda opgive at lukke gæsterne ind.

- Vi er desværre blevet nødt til at lukke Holly for en stund grundet personalemangel. Vi håber at vende tilbage igen i løbet af efteråret, skrev restaurant Holly på Instagram 8. oktober, blot en måned efter restauranten åbnede på Vesterbrogade.

Annonce

Restaurant Angelini, der for et par uger siden åbnede i Plaza Hotel, har ikke kunnet skaffe nok tjenere til at servere maden for gæsterne. Her må hotelmanagerne, der normalt bruger arbejdstiden på at holde styr på driften af hotellet, ud på gulvet og servere pasta carbonara og andet fra menuen for gæsterne.

- Jeg synes, det er meget hyggeligt, men tiden er ikke ligefrem til det, det er nogle lange dage. Vi har søgt og søgt og søgt, men det er svært at få ansat nogen, siger hotelmanager Martin Elkjær.

Holder lukket flere dage

Han fortæller, at de har slået jobopslag op alle steder, brugt Jobnet, været i kontakt med borgerservice, og at de deltager på forskellige jobmesser, men det har altså ikke resulteret i, at vagtplanen kan dækkes ind.

- Vi har receptionsafløsere, der har taget nogle tjenervagter, og vi har også bartjenere, der kan tage lidt vagter, fortæller Martin Elkjær.

Angelini har åbent tirsdag til fredag til aftensmad. Hvis der havde været muligt at ansætte flere tjenere, ville åbningstiden have været mandag til lørdag - altså to dage mere om ugen.

- Og så ville vi nok tage frokost med til foråret. Der regner vi da helt klart stadig med. Men når man snakker med folk i branchen, ser det rigtig hårdt ud med at finde folk lige nu. Det er klart, for branchen har været lukket ned i 18 måneder, og folk gider ikke gå hjemme i 18 måneder, det gider jeg da heler ikke selv, så selvfølgelig har man taget job, der hvor man kunne få job, siger Martin Elkjær.

Annonce

Turisterne vil til Vesterbro

Personalemangel i restaurationsbranchen er ikke noget nyt, den var der også før corona. Men nedlukningen har gjort det værre, fortæller Annette Hyldebrandt, der er chef for turisme- og oplevelsesøkonomi hos Horesta.

- Det er desværre ikke kun på Vesterbro, det ser sådan ud, det gør det særligt i hovedstadsområdet, men det er noget vi ser på landsplan. Der er mangel på arbejdskraft, og corona har gjort det endnu værre, fordi mange af dem, der har været ansat i vores erhverv, blandt andet udenlandske studerende og anden udenlands arbejdskraft, rejste hjem under corona og er ikke vendt tilbage i samme grad, siger Annette Hyldebrandt.

Hun påpeger, at netop denne branche blev særligt hårdt ramt i København under corona, da turisterne ikke kom til byen, og danskerne holdt deres ferie andre steder i landet end i København.

- Efterspørgslen efter at gå ud at spise og sove på hotel er faktisk kommet op i gear igen. Og det er dybt ulykkeligt, at man så ikke kan levere den service, man gerne vil, fordi man mangler hænderne til det, siger Annette Hyldebrandt.

Bylivet er en stor del af Vesterbros kulturliv, og derfor vil det også få stor betydning ikke bare for de erhvervsdrivende, men også for de lokale, hvor besøg hos den lokale café, restaurant eller bar er en del af hverdagslivet.

Det er også vigtigt med et velfungerende byliv, når turisterne skal lokkes tilbage til København, og her kan Vesterbro noget særligt.

- Vi har nogle bydele som er superfede, der er blandt andet Vesterbro og Nørrebro, som virkelig trækker rigtig mange til af de lokale til, og det er det, turister rigtig gerne vil opleve, når de kommer hertil. Det københavnerhverdagen med de cool og fede steder, siger Annette Hyldebrandt.

Annonce
Byliv

Store byggeprojekter på vej ved havnefronten: Den største nyhed skal findes på Fisketorvets parkeringstag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ditte fik stjålet sin hund midt på gaden: Nu er mopsen Åse hjemme igen

Byliv

Forslag om havnebade stemt ned, men håbet lever endnu

Corona For abonnenter

Syge pædagoger tvinger institutioner i knæ: Nu tages drastiske midler i brug

COVID-19

Stort vaccinationscenter lukker: Der er ikke så stor efterspørgsel på tider

Ændring af dagpengesatsen på vej - nogle ledige får mere i posen, andre får mindre

bøderegn

Overraskelse til cyklister ved tre af byens trafikale hovedpunkter: 150 bøder uddelt på en dag

Det gamle Vesterbro

Et lille sted hvor stor musik blev skabt: Her er historien om Osten, der nu skal rives ned

Vesterbro

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

112

Så gik den ikke længere: Politiet snuppede 26 cyklister ved farlig passage

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

112

Mand blev anholdt efter dødelig personpåkørsel på Carlsberg Station: Nu er der nyt fra politiet

Bykultur For abonnenter

Cykelsti skal være bredere: To kulturelle perler forsvinder – og kun den ene vender tilbage

Byliv

Her finder du årets bedste fastelavnsboller: Se favoritterne, som bagerne selv sætter tænderne i

Annonce