Annonce
Alarm 112

PET og FE er tavse om oprydning efter skandalesag

I en tidligere straffesag mod Jakob Scharf sagde PET's chef, Finn Borch Andersen, at han havde brugt megen tid på at berolige samarbejdspartnere, så tilliden kunne bevares. Om det også er tilfældet med sagen mod Lars Findsen, ønsker PET ikke at svare på. (Arkivfoto). Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Flere eksperter tror, at straffesagen mod Lars Findsen og tre andre kan påvirke samarbejdspartnere negativt.

De to efterretningstjenester i Danmark vil ikke oplyse, om de forsøger eller har forsøgt at reparere på forholdet til samarbejdspartnere, mens sagen om den fængslede spionchef Lars Findsen er i gang.

Det fremgår af mails til Ritzau.

Spørgsmålet er, om Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste har prøvet at dæmpe den mulige skadevirkning af den opsigtsvækkende straffesag mod den hjemsendte chef for Forsvarets Efterretningstjeneste.

Annonce

"FE har ingen kommentarer", lyder svaret i en mail. Og i en mail fra PET er beskeden, at man ikke pt. har kommentarer.

Netop risikoen for negative følger af anholdelsen og fængslingen af Lars Findsen er ellers et emne, som har fyldt meget i omtalen af sagen.

Udenlandske efterretningstjenester vil blive påpasselige med at dele oplysninger med Danmark, har det lydt fra flere.

Præcis samme pointe gjorde chefen for PET, Finn Borch Andersen, meget ud af for tre år siden. Nemlig da han vidnede i retten under en straffesag mod sin forgænger på posten, Jakob Scharf. Tiltalen lød på brud på tavshedspligten i bogen "Syv år for PET".

- Jeg har brugt rigtigt mange timer på at tale med andre tjenester om bogen for at forsøge at genskabe den tillid, der skal være for at dele oplysninger mellem efterretningstjenester, sagde Finn Borch Andersen.

Straffesagen faldt nærmest til jorden. Den endte med, at Scharf blev frifundet for 27 ud af 28 forhold i anklageskriftet.

I den aktuelle sag og med brug af en langt tungere bestemmelse i straffeloven er i alt fire forhenværende og nuværende ansatte i de to efterretningstjenester sigtet.

8. december blev de anholdt og konfronteret med beskyldningen om, at de har røbet højt klassificerede oplysninger.

Først mandag blev sløret trukket til side for den person, der lige siden har været frihedsberøvet. Lars Findsens navn kunne offentliggøres. Og pressen kunne frit fortælle den opsigtsvækkende nyhed: At PET har efterforsket mod chefen for landets anden hemmelige tjeneste. I månedsvis er han blevet aflyttet, har det været fremme.

At en sådan mistanke eksponeres og brager ud i en offentlig straffesag er helt usædvanligt i de vestlige lande.

Lars Bangert Struwe, der er generalsekretær i den sikkerhedspolitiske tænketank Atlantsammenslutningen, er blandt dem, der har ytret frygt for, at forholdet til udenlandske efterretningstjenester påvirkes negativt.

- Det er dybt skadeligt for dem (de danske efterretningstjenester, red.). For det her sætter spørgsmålstegn ved, om andre kan samarbejde med dem, sagde han mandag.

/ritzau/

Annonce
Byliv

Store byggeprojekter på vej ved havnefronten: Den største nyhed skal findes på Fisketorvets parkeringstag

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ditte fik stjålet sin hund midt på gaden: Nu er mopsen Åse hjemme igen

112

Så gik den ikke længere: Politiet snuppede 26 cyklister ved farlig passage

Kronik: Hvorfor kan min datter ikke få dansk statsborgerskab på grund af en enkelt fejl?

Alarm 112

En person er anholdt efter dødelig togpåkørsel i København

Ups

Forældre skulle aflevere børn i skole: Da de kom frem, ventede politiet

Vesterbro

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Annonce