Annonce
Bolig og livsstil

Redaktørens klumme: Jagten på den gode historie

Hanne Frette.


På DR er der en fremragende serie om danmarkshistorien. Og nej, det er ikke ”Matador” og dens 24 afsnit, men derimod ”Da Danmark blev flettet sammen”, som nu kører på sin anden sæson.

Første sæson var om dansk transporthistorie, hvor hvert afsnit har et bestemt emne, for eksempel havne.

Annonce

Her besøgte vi blandt andet havnen i Svendborg, som eksperten - der i dette afsnit var Henrik Harnow, nyudnævnt museumsleder af Odense Bys Museer og tidligere chef for Museum Sønderjylland og Danmarks Jernbanemuseum - ikke tøvede med at kalde et af de fineste eksempler på en havn, der har bevaret sin historie.

I denne uge gik jeg så i gang med anden sæson om dansk industrihistorie, for alle afsnit er nemlig tilgængelige, så man kan se dem, når man vil. Jeg valgte afsnittet om teglværker, som der åbenbart har været 3000 af rundt om i landet, primært på Vestfyn, i Nordsjælland og visse dele af Jylland, hvor lerlaget var tykkest.

Jeg blev klogere på, hvorfor nogle mursten er røde, og andre er gule. Det afhænger af, hvor dybt der er gravet for at finde det attraktive rødler eller blåler, hvor sidstnævnte bliver gult, når det bliver brændt. I hvert afsnit er der en ny ekspert, og denne gang var det den mest veloplagte, nørdede ekspert, som tog os med på murstenssafari i Horsens' villakvarterer og Aarhus' boligblokke. Jeg har altid troet, at en safari indebar, at noget kunne bevæge sig, men okay ...

Jeg blev klogere på, hvorfor nogle mursten er røde, og andre er gule. Det afhænger af, hvor dybt der er gravet for at finde det attraktive rødler eller blåler, hvor sidstnævnte bliver gult, når det bliver brændt.

Efter at have set hele første sæson og nu teglværksafsnittet i sæson to har jeg taget mig selv i at kigge efter spor i landskabet efter både dansk transporthistorie og dansk industrihistorie. Det er faktisk ret sjovt og ganske gratis, især når man kommer til en ny by.

Annonce
Trafik

Trafikomlægningen ved byggeriet på Halmtorvet: Man bør bruge mere af det grønne areal til cykler og gående

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Bolig og livsstil

Flemming Møldrup er glødende bålentusiast: - Der sker noget med samtalen, når man sidder om et bål

Vesterbro

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Annonce