Annonce
Alarm 112

Retsmøde: Kvinde afhørt fra syrisk fangelejr via iPad

Her i Al Roj-lejren i Syrien sidder en 31-årig kvinde tilbageholdt med sine to børn. Hendes danske statsborgerskab er administrativt blevet taget fra hende. Man mener hun har støttet Islamisk Stat. Nu kæmper hun mod den afgørelse i Østre Landsret (Arkivfoto). Foto: Delil Souleiman/Ritzau Scanpix
En 31-årig kvinde kræver, at landsretten underkender afgørelse, hvor minister tog hendes statsborgerskab.

Via en håndholdt iPad, der cirkulerede mellem dommere, advokater samt en PET-mand kaldet KF 0531, eller bare Søren, blev en noget særpræget forklaring tirsdag afgivet i Østre Landsret.

Fra tilhørerpladserne kunne man ikke se den 31-årige kvinde, hvis stemme lød fra iPad'ens højttaler. Kvinden forklarede, at hun befandt sig i et lokale i en bygning i Al Roj-fangelejren i Syrien, og at der på den anden side af en ikke lydtæt dør var maskerede bevæbnede vagter.

Kvinden har siddet tilbageholdt i cirka tre år. I den periode har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) truffet afgørelse om at tage det danske statsborgerskab fra kvinden.

Annonce

Sagen er den første af en række sager, som bliver prøvet for en domstol. 11 gange har ministeren uden forudgående domstolsprøvelse nemlig taget statsborgerskabet fra mænd og kvinder, som menes at have tilsluttet sig Islamisk Stat i Syrien eller på anden måde udgjort en trussel for danske interesser.

- Hele min familie er i Danmark. Mine brødre er der, mine søstre er der - vi er fem i alt - deres børn er der, mine mostre er der, fortæller kvinden, da hendes advokat Knud Foldschack gennem en lille times tid afhører hende.

Kvinden fortæller, at hun er født i Marokko. Hun kom til Danmark som treårig og har kun været i Marokko et par gange på ferie som barn.

At hele hendes familie er i Danmark passer dog ikke. For hendes to små børn - drenge, den ældste er fire - er i Al Roj sammen med hende. Ud fra stemmen at dømme bryder hun sammen, da hun skal fortælle, hvordan de har det.

- De er meget stressede. De er underernærede, og de forventer hele tiden, at der skal ske noget slemt, lyder det fra kvinden.

Hun vil have, at retten skal erklære fratagelsen af hendes statsborgerskab for ugyldig. Det har Knud Foldschack argumenteret for, at retten bør, i et 19 sider langt sammenfattende processkrift.

Men ved torsdagens retsmøde er hverken Knud Foldschack eller advokat Søren Horsbøl Jensen, som repræsenterer ministeriet gået i detaljer med sagens problemstillinger.

Retten brugte fire timer på at etablere kontakten til Al Roj-lejren, så afhøringen af kvinden kunne gennemføres. Men det lykkedes til sidst.

Kvinden fortalte, at hun i afgørelsesprocessen ikke har haft mulighed for at forklare sig om, hvorfor hun har været i Syrien. Hun er ikke blevet partshørt, som det hedder.

Ved tirsdagens retsmøde fortalte hun imidlertid - hvad der tidligere har været fremme i danske medier - at hun har været gift med en mand, som i 2015 blev dræbt. Han var angiveligt højt på strå i den militante bevægelse Islamisk Stat i Syrien.

Sagen fortsætter onsdag, hvor advokaterne vil gå ned i sagens detaljer. Torsdag vil de komme med deres afsluttende bemærkninger, inden landsretten trækker sig tilbage for at votere. Det vides endnu ikke, hvornår der afsiges dom.

/ritzau

Annonce
Trafik

Trafikomlægningen ved byggeriet på Halmtorvet: Man bør bruge mere af det grønne areal til cykler og gående

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Metroens cityring brød sammen i fredagsmyldretiden

112

Dramatik på populært museum: 400 gæster evakueret efter mistanke om brand

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Vesterbro

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Annonce