Annonce
Alarm 112

Selskaber vil have pause i sag om brændstof til krig i Syrien

Syriens præsident, Bashar al-Assad, rejste til Moskva i oktober 2015 for at møde Vladimir Putin. På det tidspunkt havde det russiske luftvåben netop indledt bombardementer i det borgerkrigshærgede land. Samtidig begyndte det danske selskab Dan-Bunkering at sælge store mængder jetbrændstof til et russisk selskab, som er agent for den russiske flåde. Selskabet er ved en straffesag i Odense tiltalt for at have overtrådt en EU-forordning, som forbød salg af netop jetbrændstof, som skulle bruges i Syrien. (Arkivfoto). Foto: Alexey Druzhinin/Ritzau Scanpix
EU-Domstolen bør på banen i sagen mod Dan-Bunkering og Bunker Holding, siger forsvarerne i Retten i Odense.

Der er så stor tvivl om grundlaget for en straffesag om store leverancer af brændstof til krigen i Syrien, at de tiltalte selskaber og en direktør vil have Retten i Odense til at bremse op.

Retten bør stille spørgsmål til EU-Domstolen, før sagen fortsætter.

Kravet om forelæggelse for domstolen i Luxembourg rejses onsdag af forsvarerne for Dan-Bunkering, Bunker Holding og den administrerende direktør Keld R. Demant.

Annonce

Selskaberne er under anklage for at have overtrådt en EU-forordning, da der blev solgt 172.000 ton jetbrændstof. Kunden var det russiske militær. Og brændstoffet havnede i Syrien, mener Bagmandspolitiet.

Leverancerne fra havne især på Cypern og i Grækenland blev indledt i efteråret 2015. Netop på det tidspunkt gik det russiske luftvåben ind i borgerkrigen på præsident Assads side.

Retten i Odense har set dokumenter om transporter på tankskibene "Yaz" og "Mukhalatka", som angiveligt sejlede varerne til havnebyen Banias nær den base, som de russiske bombefly anvendte.

Siden 26. oktober er der afgivet en stribe vidneforklaringer, ligesom retten er blevet præsenteret for mails og aflytninger. Men nu bør EU-Domstolen altså på banen, mener forsvarerne, fordi retten har brug for autoritative svar på, hvordan forordning 1323 fra 2014 skal forstås.

Advokat Jacob Skude Rasmussen siger i retsmødet onsdag, at der er tre principielle spørgsmål, som trænger til en afklaring.

Det første handler om, hvordan man skal forstå forordningens ord om "direkte eller indirekte" leverancer.

Det andet skal opklare, om forordningen også omfatter leverancer til det russiske militær.

Og det sidste handler om det, der juridisk kaldes "tilregnelseskravet". Om forordningen retter sig mod både forsætlige og uagtsomme overtrædelser.

Hvis retten går med til en forelæggelse for EU-Domstolen, vil straffesagen formentlig ligge stille i adskillige måneder.

/ritzau/

Annonce
Trafik

Trafikomlægningen ved byggeriet på Halmtorvet: Man bør bruge mere af det grønne areal til cykler og gående

Annonce

Coronavirus - Seneste nyt

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Metroens cityring brød sammen i fredagsmyldretiden

112

Dramatik på populært museum: 400 gæster evakueret efter mistanke om brand

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Vesterbro

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Annonce