Annonce
Alarm 112

To firmaer er tiltalt for kartelaftale på vejstribe-opgaver

To virksomheder gik i 2014 sammen om at byde på to opgaver om vejmarkering i 2014. Højesteret har tidligere fastslået, at firmaerne i den ene aftale handlede i strid med forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler. Nu tager Københavns Byret hul på en straffesag om to aftaler. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der er krav om fængsel i en sag om kartel på markedet for vejmarkering, der i 2014 omsatte for 200 millioner.

Der var tale om kartelaftaler af grov beskaffenhed, da to af de største danske entreprenører inden for vejmarkering i 2014 to gange afgav samlet bud.

Det mener Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet - også kendt som Bagmandspolitiet.

Det har tiltalt de to firmaer samt tre chefer for brud på konkurrenceloven, og torsdag begynder sagen i Københavns Byret.

Annonce

Allerede i november 2019 var Højesteret inde og vurdere den ene af aftalerne mellem Eurostar Danmark A/S og LKF Vejmarkering A/S, der i dag hedder GVCO ApS.

Der var tale om en konsortieaftale fra marts 2014 om et udbud fra Vejdirektoratet, som handlede om opgaver med vejmarkering i tre af direktoratets fem distrikter. Konsortiet blev vinder af udbuddet med den samlet set laveste pris på de tre distrikter.

Sagen endte med, at den øverste domstol skulle vurdere, om det var rigtigt, da Konkurrencenævnet afgjorde, at firmaerne handlede i strid med et forbud mod konkurrencebegrænsende aftaler ved aftalen i marts 2014.

Højesteret konkluderede, at de to firmaer i forhold til udbuddet måtte anses for konkurrenter. Ifølge retten måtte aftalen i sig selv anses for at have haft en konkurrencebegrænsning til formål.

Når sagen nu begynder i Københavns Byret, er der derimod tale om en straffesag, hvor Bagmandspolitiet ifølge anklageskriftet vil stille krav om en bødestraf til firmaerne.

Her er der foruden aftalen fra marts 2014 rejst tiltale for, at selskaberne i februar 2014 skal have indgået en kartelaftale i forbindelse med et andet udbud om vejmarkering fra Vejdirektoratet.

Tre chefer er også på anklagebænken i sagen, og de risikerer at blive idømt fængsel. Der er tale om direktøren for Eurostar Danmark samt to chefer fra daværende LKF Vejmarkering. De nægter sig alle skyldige.

At male striber på statslige veje som motorveje, hovedlandeveje og broer er ikke nogen lille forretning. Markedet for vejmarkering omsatte i 2014 årligt for cirka 200 millioner kroner ifølge en dom, som Sø- og Handelsretten har afsagt i sagen.

Advokaten for Eurostar oplyser, at virksomheden ikke ønsker at udtale sig på nuværende tidspunkt, mens advokaten for GVCO ApS oplyser, at GVCO vil frifindes.

Straffesagen ventes afsluttet på den anden side af nytår.

/ritzau/

Annonce
Black Friday

Black Friday: Politiet anbringer den mobile politistation ved Fisketorvet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Vesterbro

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Annonce