Annonce
Vesterbro

Vaccinebrølere: Fejl ved flere end tusind borgeres vaccinationer

Der er flere end 1000 tilfælde af fejl eller fejlregistreringer i forbindelse med coronavaccinationer, skriver TV2. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Fejl betyder blandt andet, at en lang række borgere kan have fået det andet vaccinestik for tidligt, og de skal derfor have et tredje stik. TV2 fortæller, at der er registreret flere end 1000 tilfælde af fejl i vaccinationer eller registreringer i regionerne.

Corona: Brølere i vaccinationssystemet betyder, at en lang række danskere kan være blevet fejlvaccineret. Og derfor kan regionerne blive nødt til at give borgerne et tredje stik med en coronavaccine. Det bekræfter flere regioner over for Avisen Danmark.

Samtidig kan tv2.dk gennem en aktindsigt fortælle, at der hos Statens Serum Institut er registreret omkring 1150 tilfælde med fejl i vaccinationerne eller registreringerne.

Der er sket flest fejl i forbindelse med Pfizer-vaccinen, som også er den mest anvendte vaccine. Her er 450 personer blevet registreret med to vacciner på én dag. Det betyder ifølge Statens Serum Institut formentlig, at de pågældende kun har modtaget ét stik med vaccinen, skriver TV2.

Annonce


Det betyder, at en del borgere skal gennem tredje stik, for man tør ikke bero sig på, at immunsystemet har lavet den rigtige respons.

Kurt Espernsen, koncerndirektør, Region Syddanmark


Derudover bekræfter regionerne over for Avisen Danmark, at en lang række borgere på grund af en it-fejl kan have fået det andet vaccinestik for tidligt. Fejlen er ifølge regionerne sket i regionernes coronahotlines, hvor borgere kan ringe ind og få hjælp til at booke en tid.

Skal gennem tredje stik

På grund af en it-fejl har det her været muligt at booke anden vaccinetid for tidligt. Derfor har borgere blandt andet ikke kunnet få et coronapas, selvom de har fået to stik med vaccinen. Det gælder ifølge TV2 110 af fejlvaccinationerne og er sket med vaccinen Moderna, hvor vaccinen ofte er blevet givet med 21 dages mellemrum i stedet for 28.

- Det betyder, at en del borgere skal gennem tredje stik, for man tør ikke bero sig på, at immunsystemet har lavet den rigtige respons, siger Region Syddanmarks koncerndirektør, Kurt Espersen, der fortæller, at det er over hele landet, at en række borgere ser ud til at have fået det andet vaccinestik for tidligt.

Han fortæller, at det i Region Syddanmark drejer sig om cirka 200 borgere, der kan være blevet fejlvaccineret, og som potentielt skal indkaldes til et nyt stik, medmindre der blot er tale om en registreringsfejl. Fejlen i bookingsystemet er rettet, og Region Syddanmark er nu ved at gennemgå sagerne for at finde ud af, hvem der skal tilbydes en tredje vaccine.

- Det er selvfølgelig beklageligt, at det sker, men det er sådan med it-systemer, at der ikke er nogen, der er ufejlbarlige. Men det handler nu om at rette op på de fejl, der er, hurtigst muligt. I en hektisk periode, hvor vi skal vaccinere så hurtigt, vil der opstå fejl af den her karakter. Men det er selvfølgelig meget beklageligt, siger han.

Annonce

Problematisk

I Region Midtjylland fortæller koncerndirektør Ole Thomsen, at man fortsat et ved at danne sig et overblik over omfanget af fejlvaccinationerne.

Men at der i de fleste tilfælde, som regionen har gennemgået, er tale om fejlregistreringer, hvor der ved en fejl kan være blevet registreret et andet vaccinestik kort efter det første stik.

- Vi har 200 borgere, hvor vi er i tvivl om, hvorvidt de har fået to stik inden for for kort tid, eller om der er tale om registreringsfejl, siger han.

- Det er selvfølgelig potentielt problematisk, siger koncerndirektøren, der fortæller, at man først for nylig fik kendskab til vaccinationsproblemerne.

Det er Region Nordjylland, der er ansvarlige for regionernes vaccine-it-systemer. Mens fejlregistreringer ifølge regionens it-kontorchef Lone Kaalund Thiel er ”uundgåelige”, ærgrer hun sig over, at det i en periode var muligt at booke andet stik for tidligt på grund af problemer med it-systemet. Og man er nu ligesom de øvrige regioner i fuld gang med at undersøge, hvor mange af de i alt 1150 tilfælde af fejl i vaccinationer eller registreringer, der reelt er fejlvaccinationer, som derfor kræver en indkaldelse til et tredje vaccinestik.

-Det er mennesker, der arbejder med det her. Derfor kan der altid ske fejl. Vi ved godt, at vi skal have styr på det, og det gør vi alt for at have. Men det går også stærkt. Det må man også have forståelse for, siger hun.

Kurt Espersen fra Region Syddanmark og Lone Kaalund Thiel fra Region Nordjylland fortæller, at man blandt andet blev opmærksomme på fejlen, da borgere kontaktede regionerne, fordi de opdagede, at de ikke kunne få et coronapas.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce