Annonce
Debat

Vesterbro skal ikke have ansvaret for alle Københavns stofbrugere

- Vi ved, at stofindtagelsesrum redder liv, men i dag er det kun på indre Vesterbro, at stofbrugere har et sikkert sted, skriver Anna Overlund Sørensen (SF). Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Overdosis dræber flere danskere hvert år end trafikuheld. I København alene døde 54 mennesker af overdosis i 2019. Det er flere end én om ugen.

Jeg tror, de fleste københavnere kender følelsen af, at en lokal stofbruger pludselig ikke sidder på sit vante sted. At han ikke længere går frem og tilbage på Amagerbrogade eller hænger ud ved Nørrebroparken. Vi kan godt lade som om, at det nok er fordi, de er blevet clean, flyttet til Skagen og fået et job i kommunen – men vi ved godt, at det nok ikke passer.

I stedet er der en høj risiko for, at de er blevet en del af den tragiske statistik over overdosisdødsfald.

Annonce

Men vi kan gøre en forskel. Vi ved, at stofindtagelsesrum redder liv, men i dag er det kun på indre Vesterbro, at stofbrugere har et sikkert sted med ordnede forhold og sundhedspersonale i nærheden, hvor de kan indtage deres stoffer.

Når der ikke er plads til stofbrugerne, så vender de tilbage til de københavnske parker og opgange, hvor de sidder alene med høj risiko for overdosis.

Anna Overlund Sørensen (SF)

Stofindtagelsesrummet er en massiv succes, og der indtages stoffer op til 1000 gange i døgnet. 1000 gange i døgnet, hvor brugerne ikke skal sidde alene på et offentligt toilet eller i en opgang, men i stedet har et ordentligt og rent sted at tage deres stoffer. Et sted, hvor de ikke er til offentlig skue og skaber utryghed i nærmiljøet, men derimod kan være uden at få hverken ordensmagten eller de lokale beboere på nakken.

Og vigtigst: Et sted, hvor der er sundhedspersonale i nærheden, som kan udøve livreddende førstehjælp, når der sker overdoser.

Vesterbro kan ikke løfte den opgave alene. Der er kø til stofindtagelsesrummet og tidtagning på hver bruger. Og når der ikke er plads til stofbrugerne, så vender de tilbage til de københavnske parker og opgange, hvor de sidder alene med høj risiko for overdosis.

Derfor skal vi have afsat midler til etableringen og driften af stofindtagelsesrum på Amager og i Nordvest. Vi ved stofindtagelsesrum virker. Vi ved det redder liv.

Vi skal skabe det bedste grundlag for, at når den lokale stofbruger forsvinder fra bænken, så er det fordi, han har fået det bedre – ikke fordi han er blevet en del af en tragisk statistik.

Annonce
Vesterbro

Musikhuset vil være for alle: Du skal blive henført af levende musik spillet af levende mennesker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Samfund

Kendt advokat afsløret: Fonde skal betale millionbeløb tilbage til kommunen

Vesterbro

Læserne har talt: Trafik er det største problem på Vesterbro

BYLIV

20.000 løbere skal gennem byen: Sådan påvirker det trafikken

Byliv

Sviner festen for meget?

Vesterbro

Fra Paris til Vesterbro: Bagelstein serverer håndbagte bagels

Byudvikling

Nu kommer det: Nyt havnebad på vej

Miljø

Efter to coronaaflysninger: Skraldeuge for børn er tilbage

Vesterbro

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Kultur

Nu kommer det til København: Helt ny sportsgren på taget af DGI Byen

Byliv

Nyt posthus på Vesterbro: Send dine pakker fra Superbrugsen

Danmark

Stor prisforskel: Så meget koster det at spise på Michelin-restauranterne

Byliv

Efter fejlslagne løfter: Nu erstattes de mange stjålne bænke på Vestre Kirkegård

Kultur

Slå et smut forbi Kødbyen: Ny udstilling og værksted åbner snart

Annonce