Annonce
Natur i byen

Vild natur på Vesterbro: 4 ting I kan gøre i baggården inden frostvejret kommer

Baggårdene er byens åndehuller og et oplagt sted at få mere grøn og vild natur ind i byen. Arkivfoto: Steen Jacobsen/Ritzau Scanpix
Vi skal have mere grøn og vild natur på Vesterbro, men hvad kan man gøre nu, hvor frosten er på vej? Det guider biolog Katrine Turner dig i.

Selvom vi har høje bygninger, mange biler og et pulserende byliv på Vesterbro, kan vi sagtens få vild natur til bydelen. VesterbroLIV har siden foråret kæmpet sammen med Frank Erichsen fra 'Bonderøven' og Frank & Kastanjegården for at Vesterbro i fællesskab får mere grøn og vild natur.

Vinter står nu for døren, og det er tid til at skabe de bedste betingelser for den vilde natur i baggårdene rundt omkring på Vesterbro.

Derfor giver biolog, Katrine Turner fra konsulentfirma Vildskab her fire gode råd til, hvad I kan gøre for den vilde natur rundt omkring i baggårdene, inden frosten rammer.

Annonce

Vi har ikke rigtig nogle store træer tilbage i byen med hulheder, og det er ellers der, at fuglene søger ly og læ og bygger rede i naturen. Det er meget sjældent, at træer med hulheder får lov at stå, fordi man er bange for, at de vælter.

Katrine Turner

1. Plant buske, træer og vilde potteplanter

Efteråret og tiden nu her lige inden frosten rammer, er et perfekt tidspunkt at plante buske, træer og vilde potteplanter, også kaldet stauder.

- Det er faktisk det bedste tidspunkt nu, for de vil stå hen over vinteren og arbejder på deres rodnet, siger Katrine Turner og fortæller, at det nu er ved at være for sent til at så frø.

- Jordens temperatur er efterhånden ved at være for kold til, at man kan nå at så frø. Nogle frø vil gerne opleve en vinter, før de overhovedet vil spire, men mange ville være spiret inden vinteren, og det er ved at være for sent.

Hvorfor er det godt, at vi planter buske og træer?

- Det kommer selvfølgelig an på, hvilke træer og buske det er. Det er rigtig godt at sætte danske træer og buske ud. Det er nemlig godt for både insekter, fugle og alt muligt andet. De blomstrer i foråret, og giver bær eller nødder i efteråret.

Også fuglene i byen har brug for ly og læ om vinteren, så de vil kravle ind i fuglekasserne, hvis de er der.

Katrine Turner
Annonce

2. Sæt fuglekasser op

Inden vinteren kommer, er det også en rigtig god ide at få sat kuglekasser op i baggården, så byens fugle har steder at søge ly og læ, men også bygge rede.

- Det er super godt at gøre nu. Så kan det stå og dampe lidt af. Hvis man har købt et helt nyt fuglehus eller fuglekasse, så kan det godt lugte lidt af for eksempel maling eller bare lugte af menneske, og det er der nogle fugle, der ikke er vilde med at bygge rede, siger Katrine Turner og fortsætter:

- Vi har ikke rigtig nogle store træer tilbage i byen med hulheder, og det er ellers der, at fuglene søger ly og læ og bygger rede i naturen. Det er meget sjældent, at træer med hulheder får lov at stå, fordi man er bange for, at de vælter. Så af sikkerhedsårsager bliver de fældet, så vi mangler steder, hvor fuglene kan bygge deres reder.

Og det er her, at fuglekasser kan hjælpe.

- Også fuglene i byen har brug for ly og læ om vinteren, så de vil kravle ind i fuglekasserne, hvis de er der.

Ifølge Katrine Turner skal man ikke lægge noget ind i fuglekasserne for at tiltrække fuglene, de vil nemlig selv finde kasserne, ligesom de selv vil finde de materialer, de vil have i fuglekassen.

Annonce

3. Lav kvasbunker

Træernes blade er efterhånden faldet af og ligger visne på jorden. Men i stedet for at feje dem sammen og køre dem på genbrugsstationen, kan de være rigtig gode for dyrelivet i byen i vintertiden.

- Man kan lave en kvasbunke af for eksempel de visne blade fra træerne. Det er et perfekt sted for mange dyr at søge vinterhi. Kvasbunker giver ly og læ og et sted for dyrene at gemme sig fra den værste kulde, siger Katrine Turner.

Kvasbunker kan også laves af andet haveaffald fra baggården, men det skal helst være grene og den slags, det grønne haveaffald skal helst på en kompostbunke.

Annonce

4. Vandhuller

Hvis man må lave vandhuller eller paddehuller i baggården, så er det også rigtig fint at lave nu.

- Paddehuller er en slags havedam. Det vil blandt andet gøre godt for de arter, der gerne vil have lidt at drikke - og det er jo faktisk de fleste arter. Det er de færreste baggårde, som har vand, fordi vi er rigtig gode til at dræne vores byer, så der er ikke noget at drikke nogle steder, siger Katrine Turner.

Hun fortæller, at det slet ikke er nødvendigt at anlægge en hel sø eller dam, men at et lille vandhul også kan have stor betydning.

- Det kan sagtens være en murerbalje, som man graver ned og fylde den med store sten. så er der ingen, som kan drukne i det, og samtidig er der vand, lyder det

I forbindelse med samarbejdet er vi på jagt efter vesterbroere, der vil være med i tv-programmet 'Giv os Naturen tilbage'. Programmet har Frank Erichsen, kendt fra Bonderøven, som vært. Hvis du vil være med i kampen og tv-programmet, kan du kontakte VesterbroLIV's journalist Mynthe Villadsen på mynthe@vesterbroliv.dk

Annonce
Black Friday

Black Friday: Politiet anbringer den mobile politistation ved Fisketorvet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Jul

Julen byder på en række særlige julemarkeder på Vesterbro: Her finder du dem

Vesterbro

Byens Bedste LIV anbefaler: Det skal du opleve i weekenden

Tilbudsfest

Corona og varemangel: Sådan bliver Black Friday på Vesterbro

Corona

Nyt vaccinationscenter åbner på Hovedbanegården

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

Byens bedste Liv

Kendt kæde åbner tre-etagers karaoke-bar

Black Friday

Hos lokal tøjbutik er Green Friday det nye sort: - Vi vil ikke bidrage til et overforbrug

Vesterbro

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Byliv

Lokalt supermarked klæder udsatte unge på til at tage et fritidsjob

Populært at pode: - Vi bliver lagt ned med ansøgninger

Julehjælp

Giv udsatte familier julemad på bordet: Køb Vesterbros julekalender

Tilbudsjagt

12 råd til en sikker Black Friday

Kommunalvalg

30 ud af 55: Flertal af kvinder i Borgerrepræsentationen

Annonce