Annonce
Grønne Vesterbro

Vildere Vesterbro: I Skomagerkarreen er der allerede kommet mere vildt og grønt

Gårdlauget i Skomagerkarreen er en af de baggårde, der har sagt ja til at være med til at gøre Vesterbro mere vild og grøn. Marianne Black fik besøg af 'Bonderøven' Frank Erichsen og viste rundt i gården, hvor de allerede et stykke tid har arbejdet på at gøre naturen vildere.
VesterbroLIV sætter sammen med 'Bonderøven' Frank Erichsen fokus på at skabe meget mere vild natur på Vesterbro. I Skomagerkarreen har de allerede været i gang et stykke tid med gode erfaringer.

VesterbroLIV opfordrede alle vesterbroere med et hjerte for det grønne til at stå sammen og arbejde den vilde natur ind i baggårde, op på altaner og ud over hele Vesterbro.Annonce

VesterbroLIV er nemlig gået sammen med 'Bonderøven' Frank Erichsen i et forsøg på at skabe mest mulig vild natur på Vesterbro. Mange har allerede meldt deres interesse i projektet og én af dem er Marianne Black fra Skomagerkarreen, som har arbejdet med den vilde bynatur et stykke tid. Frank Erichsen lagde vejen forbi for at se, hvad de allerede havde lært i den grønne og vilde gård midt på Vesterbro.


Jo flere, der kommer med, jo bedre. Det giver jo mening sammen at skabe et større habitat, og sammen kan vi inspirere og lære af hinanden.

Marianne Black, Skomagerkarreens gårdlaug.


- Vi har her i efteråret bygget et kvashegn på omkring fire meter, og vi planlægger at bygge mere. Det har vi gjort forrdi biomassen ikke skal forlade gården, forklarer Marianne Black og fortæller, at det har flere fordele end at 'holde' på biomassen i baggården.

Gårdlauget i Skomagerkarreen er en af de baggårde, der har sagt ja til at være med til at gøre Vesterbro mere vild og grøn. Faktisk har de allerede været i gang et stykke tid. 'Bonderøven' lagde vejen forbi. Foto: René Mølskov

- Det kan skabe habitater for nogle dyr i gården, som flytter ind. Det rådner lidt, så forgår det og bliver til muld. Vi vil ikke have, at der bliver kørt biomateriale ud af gården i en lastbil for at blive kastet på en lodseplads.

Kvashegnet har også den afledte bonus, at det er et godt sted at finde snobrødspinde for børnene. Og alternativet til kvashegnet ville være at køre det i flishakkeren og sprede det i bedene. Men det har de overhovedet ikke lyst til i Skomagerkarreen:

- Vi har slet ikke brug for flis her i gårde, for spredning af flis handler jo om at forhindre ukrudt i bedene. Og vi vil meget gerne have ukrudt.

Faktisk peger Marianne Black på, at et af deres allerstørste og vigtigste tiltag for den vilde natur netop er en mindre hårdhændet behandling af ukrudt.

-Noget af det vigtigste, vi har gjort, er, at vi har lavet en anden aftale med vores gartnere end før. Primært har vi bedt dem om, at gå mindre hårdt til det blomstrende ukrudt i vores gård. Og den retning fortsætter vi i og strammer skruen endnu mere. Eller endnu mindre, er det jo faktisk, og siger, at vi ikke vil have luget.

Derudover har de på det seneste sået nogle vildblandinger med vilde frø i et lille forsøgsområde. Og det næste fokuspunkt på deres gårddag om tre uger er under overskriften: "Mad og vand, mad og vand”.

- Det er mad og vand til flere insekter og fugle i gården. Vi prøver at få folk til at inddrage altanerne også og vi etablerer fugle- eller insektbade i gården, fortæller Marianne Black.

Det er let at være med

Marianne Black blev glad for besøget af Frank Erichsen og tror på, at Vesterbro i fælles flok - og med opbakning fra VesterbroLIV og 'Bonderøven' - kan ændre hele det biologiske liv på Vesterbro.

Gårdlauget i Skomagerkarreen ønsker at gøre deres gård og verden til et grønnere og mere insektvenligt sted. Foto: René Mølskov

- Hans idé om at transplantere græstørv fra Otto Busses Vej og flytte det ind i gårdene på Vesterbro er jo rigtig sjov. Og jo flere, der kommer med, jo bedre. Det giver jo mening sammen at skabe et større habitat, og sammen kan vi inspirere og lære af hinanden, siger hun.

En bi er fyldt med pollen efter dens nektarjagt rundt i Skomagerkarreen. Foto: René Mølskov

I Skomagerkarreen har de allerede fået flere solitære bier. Mindst én art. Og der er masser af sommerfugle, bier og sågar mursejlere.

- Mursejlerne bor ikke så mange steder i byen. Faktisk fik vi en henvendelse fra mursejlerforeningen om, at vi skulle passe rigtig godt på dem. Jeg synes, de er et fedt indslag her midt på Vesterbro.

Der er masser af vilde blomster, som disse lavendel i Skomagerkarreen, hvor insekter har en særlig plads. Foto: René Mølskov

Selv drømmer hun om, at der en dag flytter pindsvin ind i gården og har hørt om, at der tidligere har været et andepar, der nød godt af det lille sumpbed, der er midt i gården.

- Det fantastiske er, at alle kan biddrage. Man kan jo for eksempel smide lidt vilde frø i sin altankasse. Det er jo en glæde at opleve, at der lander så lander en bi eller en sommerfugl. Hvis man så også tager en underskål og hælder lidt vand op i den, og sørger for altid at have vand på altanen, så skal I bare se, hvad der sker.

Kom selv og vær med på:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce